среда, 28. април 2010.

Moj Trg: Za šankom - Marko Car




U okviru tribine Moj Trg: Za šankom, održaće se veče MARKA CARA i predstavljanje knjige PETROV ARHIPELAG (Treći Trg, Beograd, 2009)

---

MARKO CAR (1969, Beograd), od 1999. do 2008. živeo je u Holandiji. Sada živi u Beogradu. Piše prozu, poeziju i eseje o degradaciji svakodnevnog života u „civilizovanom društvu”. Ova tema je njegova životna opsesija. Objavljivao je u književnoj periodici i na internetu.

...Roman sastavljen od skica-epizoda čija međusobna razdvojenost odslikava život glavnog junaka koji živi u multikulturnom okruženju mladih urbanih profesionalaca, u liberalnoj, kapitalističkoj kvaziutopiji. Petrovo okruženje je svet idealizovanog rada, političke korektnosti, obožavanja efikasnosti i profita. Petrov život je i sam fragmentiran, dosadan, bez svojstava, razbijen, beznačajan, dobro uhodan u ubrzanoj šemi odlaska na posao, hroničnih patnji zbog pritisaka u pogledu efikasnosti, gledanja TV programa i praznine u kojoj provodi onih nekoliko sati koji su mu preostali. Jedino što ga pokreće jeste strah od promena.
Odstupanje od mrtvila dolazi prinudno, čime počinje jedan kafkijanski proces koji se odražava i na poslovni i na privatni život junaka. Poremećaj rutine dovodi do preopterećenja psihe, halucinacija, sloma. Čin pobune je mirenje sa sobom, ali ne nužno i izlaz.
Petar nije heroj, ali u odnosu na Kafkinog junaka napravio je korak dalje u pravcu izlaza iz totalitarnog dvorca – nadživeo je svoj stid...

---

Urednik tribine: Dejan Matić

Нема коментара: