среда, 22. јун 2011.

Recital katalonskih pesnika Enrika Kazasesa i Dolors Mikel


Mapa Mundi i Treći Trg organizuju:
recital katalonskih pesnika Enrika Kazasesa i Dolors Mikel
povodom obeležavanja uspešno završene prevodilačke radionice u Sremskim Karlovcima

Casa Garcia
četvrtak 23. jun 2011. u 22h


Pored katalonskih pesnika učešće u radionici imali su i dva srpska pesnika Milutin Petrović i Vladimir Kopicl, kao i prevodioci Siniša Zdravković, Hristina Vasić, Pau Bori i Jelena Petanović.

---

ENRIK KAZASES/ ENRIC CASASSES (Barselona, 1951)

Najčuveniji živi katalonski pesnik i rapsod, dobio epitet „jednog od najzanimljivijih inovatora u katalonskoj poeziji poslednjih godina“. U svojim pesmama kombinuje različite uticaje: od srednjevekovne poezije do slobodnog stiha. Trenutno eksperimentiše sa izmišljenim formama. (Wikipedia). Čuven kao fantastičan izvođač svojih pesama na brojnim recitalima kada, van knjiga, njegovi stihovi dobijaju još veći život i snagu. Objavio je dvadesetak knjiga poezije. Na srpski je prevedeno nekoliko njegovih pesama (Treći Trg, 2009, Polja 2009). Dobitnik je najznačajnijih katalonskih nagrada za poeziju.


DOLORS MIKEL/ DOLORS MIQUEL (Ljeida, 1960)

Na katalonskoj poetskoj sceni pojavljuje se 90ih godina prošlog veka. Veliki je ljubitelj recitala, koje i sama organizuje. Dobitnica je brojih nagrada za poeziju. Čuvena je po pesničkom odgovoru na knjigu srednjevekovnog pesnika Žaumea Rođa (Jaume Roig) Llibre de les dones (Knjiga o ženama) iz 15. veka, moralizatorsku i mizogenu viziju žene koju Mikel dekonstruiše u svojoj Llibre de les homes (Knjiga o muškarcima) uspešno koristeći srednjevekovnu metriku.